Ζώνες Ασφαλείας..Φύλακας Άγγελος

Ημερομηνία : 13-6-2009

Πρίν αρχίσεις να Διβάζεις…»Βάλε την ζώνη σου!»

Μπορεί να μας φαίνεται βαρετό να πρέπει να βάζουμε την ζώνη μας ακόμη και για την πιο μικρή απόσταση που διανύουμε με το αυτοκίνητο (π.χ. από τη Γρίβα στη Γουμένισσα που βρίσκεται μόλις 4Χλμ. παρακάτω). Όπως όμως θα διαβάσετε παρακάτω θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αρκετοί πολύ σοβαροί λόγοι για να βάζουμε ΠΑΝΤΑ την ζώνη μας!

Είναι γνωστό πως σε περίπτωση δυστυχήματος η ζώνη μας κρατά στην θέση μας, έτσι ώστε να μην «πετάξουμε» και πληγωθούμε. Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν σε μελέτη τους πως οι επιβάτες των μπροστινών θέσεων, οδηγός και συνοδηγός, ακόμη κι αν φορούν οι ίδιοι την ζώνη τους, έχουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων δεν φορούν την δική τους ζώνη! Πώς γίνεται αυτό;

π.χ. Εάν ένα αυτοκίνητο με ταχύτητα 30 χμ/ώρα πρέπει να σταματήσει ξαφνικά σε περίπτωση δυστυχήματος, ένας ενήλικας μέτριου βάρους που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα και ΔΕΝ φορεί την ζώνη ασφαλείας του, θα «πετάξει» προς τα μπροστά με δύναμη 3,5 τόνων!

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και σε περίπτωση δυστυχήματος με χαμηλή ταχύτητα, η δύναμη με την οποία θα χτυπήσει ένας επιβάτης του πίσω καθίσματος που δεν φορεί την ζώνη του πάνω στον οδηγό ή τον συνοδηγό είναι τεράστια, ισοδύναμη με ένα χτύπημα από ένα αντικείμενο βάρους 3,5 τόνων δηλαδή 3 500 κιλών!!!

Το 80% των θανάτων και οι πλείστοι σοβαροί τραυματισμοί των ατόμων που βρίσκονταν σε θέση οδηγού ή συνοδηγού (μπροστινές θέσεις), θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων είχαν φορέσει την ζώνη τους!

Τη ζώνη πρέπει να την φοράμε ανεξάρτητα από το εάν φοβόμαστε ένα έλεγχο της αστυνομίας (και το αντίστοιχο χρηματικό πρόστιμο) ή όχι. Διότι μ’ αυτήν δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τα άτομα που κάθονται στις μπροστινές θέσεις!

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό εκτός από το να βάζουμε την ζώνη, να τη βάζουμε και σωστά.

Σε κάθε αυτοκίνητο οι ζώνες είναι διαφορετικές, έχουν όμως όλες την ιδιότητα ρύθμισης. Γι’ αυτό φροντίστε να ρυθμίζετε την ζώνη έτσι που το κάτω μέρος να κάθετε αρκετά σφικτά στα πόδια (και όχι στην κοιλία σας) και το πάνω μέρος να μην καλύπτει το πρόσωπο ή τον λαιμό σας.

Εάν δεν μπορείτε να ρυθμίσετε την ζώνη ώστε να εφαρμόζει καλά πάνω σας, ζητήστε βοήθεια.

Δικαιολογία για να μην βάλετε την ζώνη σας δεν υπάρχει! Ακόμη και όταν βρίσκεστε σε ξένο αυτοκίνητο, ή όταν η απόσταση που πρόκειται να ταξιδέψετε στο αυτοκίνητο είναι πολύ μικρή πρέπει να βάλετε την ζώνη ασφαλείας σας γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα την χρειαστούμε!

Θλιβερή Στατιστική :

1.522 άνθρωποι  έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Το 50,7% δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας και κράνος, ενώ για το 23,1% δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιούσαν προστατευτικά μέσα.

Από τα 1.387 θανατηφόρα τροχαία: τα 43 (3,1%) καταγράφηκαν στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Πατρών με 55 νεκρούς, τα 54 (3,9%) στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης με 65 νεκρούς, τα 375 (27%) στο λοιπό εθνικό οδικό δίκτυο με 429 νεκρούς, τα 445 (32,1%) στο λοιπό οδικό δίκτυο με 483 νεκρούς και τα 470 (33,9%) σε κατοικημένη περιοχή με 490 νεκρούς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s