Δασικές Πυρκαγιές, Προστατέψτε το Πάικο

Ημερομηνία : 17-6-2009

 

199

Αναφορά Δασικών Πυρκαγιών – Πυροσβεστική υπηρεσία

Οι πυρκαγιές αποτελούν τον πιο σοβαρό κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξη του Πάικου. Yπάρχει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου δασικής πυρκαγιάς όπως είναι τα παρατεταμένα ξηρά και θερμά καλοκαίρια, οι δυνατοί άνεμοι, οι μεγάλες κλίσεις των δασικών εδαφών και η εύφλεκτη ξηροφυτική βλάστηση. Tο πρόβλημα των πυρκαγιών ολοένα και γίνεται πιο οξύ ένεκα της εγκατάλειψης πολλών αγροτικών περιοχών λόγω αστυφιλίας, του αυξανόμενου τουρισμού και της μαζικής εξόδου του πληθυσμού των πόλεων για αναψυχή στα δάση. Για τους πιο πάνω λόγους το Πάικο πάντα διατρέχει κίνδυνο να καεί κατά τη διάρκεια κάθε καλοκαιρινής περιόδου.

Το Πάικο δεν είναι Απλώς άλλο ένα Δάσος που θα Καεί (φτού, φτού Μακριά απο μάς) αλλά μιά πλουτοπαραγωγός περιοχή καθ’ οτι απασχολει μεγάλο τμήμα του πλυθισμού της Γρίβα (Δενδροκομία,Υλοτομία,Κτηνοτροφία).

Οι αρνητικές επιπτώσεις που ακολουθούν πάντοτε τις πυρκαγιές είναι πολλές. Υποβαθμίζεται το περιβάλλον, διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, διαβρώνεται το έδαφος, δημιουργούνται χείμαρροι και πλημμύρες, επηρεάζεται το μικροκλίμα, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας, ζημιώνεται η οικονομία και η ομορφιά αντικαθιστάται από την ερήμωση.

Από στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Δασών προκύπτει το συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, και κυρίως οι πιο καταστρεπτικές, οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια και έλλειψη προσοχής.
Οι κυριότερες αιτίες των δασικών πυρκαγιών είναι:

 •  
  • Οι διάφορες γεωργικές δραστηριότητες και κυρίως το καψάλισμα.
  • Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων ή το άναμμα φωτιάς σε μη επιτρεπόμενους χώρους.
  • Tο κάψιμο σκουπιδιών.
  • Oι στρατιωτικές δραστηριότητες.
  • Οι δραστηριότητες κυνηγών κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
  • Διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες.
  • Κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί).
  • Οι κεραυνοί.
  • Καθυστέρηση άμεσης αναφορά.

Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι σημαντική προϋπόθεση για την εξάλειψη του κινδύνου της καταστροφής των δασών από τις πυρκαγιές. Τα κυριότερα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται είναι τα ακόλουθα:

1. Εφαρμογή των διατάξεων της Δασικής Nομοθεσίας.
Διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας απαγορεύουν το άναμμα φωτιάς ή την εγκατάλειψη αναμμένης φωτιάς ή την απόρριψη αναμμένου σπίρτου ή τσιγάρου μέσα στο δάσος ή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την οροθετική του δάσους. H ποινή που προνοείται για τους παραβάτες είναι φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια ή πρόστιμο μέχρι πέντε χιλιάδες λίρες ή και τα δύο.

2. Εκδρομικοί χώροι και Χώροι  Δασικής Αναψυχής
Tο Πάικο έχει αρκετούς τέτοιους χώρους αναψυχής που συμβάλουν στην ψυχαγωγία και την ψυχική ανάταση των επισκεπτών των δασών μας. Οι χώροι αυτοί συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη μείωση του κινδύνου έκρηξης πυρκαγιών αφού οι εκδρομείς συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία και έτσι δεν αφήνονται να περιπλανώνται ανεξέλεγκτα οπουδήποτε μέσα στο δάσος.Χρησιμοποιείστε τους.

3. Περιπολίες
Kατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οργανώνονται τακτικές περιπολίες σε διάφορες δασικές περιοχές απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σκοπός των περιπολιών είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας, η πληροφόρηση του κοινού που επισκέπτεται τα δάση, η άμεση ανίχνευση τυχόν πυρκαγιών και η ταχεία επέμβαση και κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών.Βοηθήστε το έργο τους, είναι Σύμμαχοι στην προσπάθειά αποτροπής.

Υ.Γ. Η ευγένεια τών Ανθρώπων. Η ευγένεια των ανθρώπων όσο αστείο και να φαίνεται ως αιτία αποτελεί την σπίθα που θα επιτρέψει στον αδαή να ξεφύγει απο τα όρια προστασίας του Δάσους και να αποτελέσει αιτία πυρκαγιάς. Επιβάλετε την ασφάλεια σας και την προστασία του Δάσους στούς άλλους ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ. Κάντε σύμμαχο το ΣΩΣΤΟ και όχι το ΠΡΕΠΟΝ.

Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας (Ημερήσια πρόβλεψης πυρκαγιάς):

http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/fisikes/pirkagies/deltio.csp#top

signature

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s