Χρόνια Πολλά Μπαμπά!

Ημερομηνία : 21-6-2009

Η γιορτή του πατέρα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την 3η Κυριακή του Ιουνίου. Προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου του 1910.

Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από την Louisa Dodd, που ο πατέρας της πολέμησε στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο το 1861-1865. Το 1910 διοργάνωσε ένα κίνημα προς τιμή των πατεράδων, που πέθαναν στον πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Calvin Coolidge υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ιδέας αυτής και πρότεινε την επίσημη καθιέρωση μίας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Νίξον τελικά το 1974 όρισε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως ημέρα αφιερωμένη στον πατέρα. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο και σταδιακά η 3η Κυριακή του Ιουνίου καθιερώθηκε να είναι αφιερωμένη στους πατεράδες όλου του κόσμου.

Η Γιορτή του Πατέρα έχει την ίδια συμβολική αξία με εκείνη της μητέρας. Μία ημέρα δεν αρκεί βέβαια για να ανταποδώσουμε στον πατέρα όλα όσα έχει κάνει για μας. Είναι, όμως, μία ευκαιρία να του δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε τις θυσίες του, σεβόμαστε τους κόπους του, τον αγαπάμε και τον εκτιμούμε.

Μπορεί να έχει τύχει κάποια στιγμή να ακούσουμε από τα χείλη ενός πατέρα το παράπονο ότι όλοι μιλούν μόνο για τη γιορτή της μητέρας, όμως όλοι στέκονται με σεβασμό απέναντι στο ρόλο και την προσφορά του πατέρα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι «ο άντρας γεννάει, η γυναίκα τίκτει».

Γιορτή του Πατέρα, λοιπόν. Ας μην ξεχάσουμε τον άνθρωπο που μας έδωσε τη ζωή και αφιέρωσε τη δική του ζωή στη δική μας ευτυχία.

64Χρόνια Πολλά Μπαμπά!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s