Τι είναι οι ιοί «σκουλήκια»(worms);

Ημερομηνία : 12-7-2009

Σκουλήκι (worm) είναι ένα πρόγραμμα που πολλαπλασιάζεται και μεταδίδεται από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Δεν προσβάλλει απαραίτητα άλλα προγράμματα, γι’ αυτό δεν είναι ιός με τη στενή έννοια του όρου. Tα πιο φημισμένα σκουλήκια ήταν οι Internet Worm, Melissa, Loveletter και Sicram.

Η διαδικασία μόλυνσης, ο πολλαπλασιασμός και η μετάδοση γίνεται με τον εξής τρόπο: Η αρχή γίνεται όταν κάποιος δέχεται ένα e-mail με μολυσμένο συνημμένο αρχείο. Η πραγματική μόλυνση όμως έρχεται αργότερα, όταν το αρχείο, που μπορεί να είναι Word, Excel ή PDF, η πιο εξελιγμένη μορφή, ανοιχτεί. Αν ο ιός ενεργοποιηθεί προσθέτει ένα βλαβερό κώδικα στα αρχεία που βρίσκει στο κομπιούτερ.

Οι ζημιές εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο δρα το σκουλήκι. Αρχίζουν από μια απλή μετατροπή των αρχείων ή την αντικατάστασή τους από ένα αντίγραφο του worm, και συνεπώς την καταστροφή τους, και φτάνουν έως τη διαγραφή όλων των αρχείων του υπολογιστή.

Η επόμενη φάση είναι η διάδοσή τους. Το σκουλήκι διαλέγει τυχαία ένα μολυσμένο αρχείο και το στέλνει σε όλες τις διευθύνσεις e-mail της ατζέντας του χρηστή. Αυτοί που φτιάχνουν ιούς δεν έχουν άλλο όφελος από το να προκαλέσουν προβλήματα στους διακομιστές και στα δίκτυα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αμυνθεί ένας κοινός χρηστής είναι να μην ανοίγει συνημμένα αρχεία όταν δεν είναι σίγουρος για την προέλευσή τους και να χρησιμοποιεί αντιϊκά προγράμματα για να ελέγχει την αλληλογραφία του.

Ετσι, ότι Μυνήματα φτάνουν σε σάς απο Άγνωστο Αποστολέα…Διαγράψτε τα.!

signature

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s