Γαλατόπιτα της Γρίβας (Μλέσνικ), … «η παραδοσιακή συνταγή» μας.

Ημερομηνία : 5 Αυγούστου 2009
Συνταγή : Κόιου Άννα
Επίσημοι Δοκιμαστές : Κόιος Χρήστος και Υιός.

Υλικά για τη Ζύμη της Γαλατόπιτας :

  • 2 Ποτήρι Νερό, περίπου 500ml
  • 2 Φλυτζανάκια του καφέ Ελαιόλαδο ή Σπορέλαιο (1 γιά την Ζύμη κι 1 μέσα στο Ταψί  πάνω στα σπασμένα Φύλλα)
  • 1 κουταλιά της Σούπας Ξύδι
  • 1  κουταλιά του γλυκού Αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού  Ζάχαρη
  • Αλεύρι γιά όλες τις Χρήσεις, γιά μιά σφιχτή ζύμη

Υλικά για το μείγμα της Γαλατόπιτας :

  • 3 Λίτρα Γριβιώτικο Κατσικίσιο Γάλα 
    ή Αγελαδινό Γάλα 3,5% λιπαρά.
  • 2 μικρά Φλυτζάνια του Καφέ Ζάχαρη
  • 7 Αυγά 
  • 1 πρέζα Αλάτι  

Βιτάμ σε θερμοκρασία Δωματίου
Ταψί 38εκ.

Παρασκευή Ζύμης της Γαλατόπιτας :
Βάζουμε σ ένα Μπώλ, με τη σειρά το Νερό, το Ξύδι, το Αλάτι και τα ανακατεύουμε. προσθέτουμε σιγά σιγά το Αλεύρι κι αρχίζουμε να το ζυμώνουμε, προσθέτουμε το 1 φλιτζανάκι του καφέ  Λάδι, μέχρι να βγεί μιά σφιχτή Ζύμη. Σκεπάζουμε τη Ζύμη, με μία πετσέτα κουζίνας, να ξεκουραστεί γιά 15′ περίπου.

Παρασκευή Μείγματος της Γαλατόπιτας :
02
Κρατάμε λίγο κρύο Γάλα σ΄ένα μικρό ποτήρι, στο οποίο λιώνουμε μία κοφτή κουταλιά αλεύρι.
Χτυπάμε τα Αυγά.
Βάζουμε το Γάλα σε μιά κατσαρόλα και το Ζεσταίνουμε (προσοχή να μην βράσει).
Μόλις ζεσταθεί το Γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα χτυπημένα Αυγά και το αλάτι κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Στην συνέχεια προσθέτουμε και το μείγμα, του ποτηριού με το λιωμένο αλεύρι στο Γάλα. ανακατεύοντας.

Γριβιώτικο Παραδοσιακό «Κολπάκι» ελέγχου θερμοκρασίας :
Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι στο Γάλα, την ώρα που αυτό ζεσταίνεται. Όταν ΔΕΝ αντέχει πλέον τη θερμοκρασία στο γάλα, τότε το γάλα είναι έτοιμο γιά τη Γαλατόπιτα .
Βγάζουμε το Γάλα από τη Φωτιά.

Διαδικασία Παρασκευής της Γαλατόπιτας :
Κάνουμε τη Ζύμη 12 μπαλάκια

000 DSC0679801

Ανοίγουμε τα 9 Μπαλάκι σε Φύλλα στο μέγεθος «μικρά πιτάκι», τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
000a 000b

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα 7 πιτάκια σε ένα χοντρό φύλλο, έτσι ώστε όταν απλωθεί στο ταψί να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα του, γυρνώντας και λίγο προς τα έξω.

Ανοίγουμε 3 μπαλάκια σε ψιλά φύλα, τα οποία ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας ή σε ένα ταψί στο φούρνο, έτσι ώστε να γίνουν τραγανά, και να τα χρησιμοποιήσουμε σπασμένα μέσα στο ταψί.03

Βουτυρώνουμε παντού το Ταψί.
DSC06796

DSC06799

Απλώνουμε το ΕΝΑ πλέον μεγάλο φύλο στο ταψί και ελέγχουμε σχολαστικά να μην υπάρχουν τρύπες διαφυγής, στο μείγμα που θα προστεθεί μετά.
Σπάμε μέσα στο ταψί τα ψημένα φύλα και προσθέτουμε και τα ραντίζουμε με το 2ο  φλυτζανάκι του καφέ Λάδι.
Προσεκτικά το Χλιαρό μείγμα γάλακτος.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην ρίχνετε το Μείγμα Γάλακτος συνεχώς στην ίδια μεριά. Μπορεί να δημιουργήσει τρύπα.
Μουλιάζουμε τα τριμμένα φύλλα χωρίς να ανακατέψουμε το μείγμα.
(Όπως φαίνεται και στις παρακάτω Φωτογραφίες)

000cIMG_20150509_144933

04DSC06802

Γριβιώτικο Παραδοσιακό Κολπάκι επιπρόσθετης γεύσης :
Μόλις ρίξετε μέσα το μείγμα, μπορείτε να προσθέστε μερικά πολύ μικρά κομματάκια βούτυρο, εδώ κι εκεί 😉

Ψήσιμο :
Σε Προθερμασμένο Φούρνο, στην Μεσαία σχάρα, ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου (Οι Ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών στους 320 βαθμούς Φαρενάιτ (℉ =℃ * 1.8000+ 32.00)) … γιά 45 περίπου λεπτά (ανάλογα τον φούρνο), ώστε να βράσει το μείγμα, το οποίο δένει σιγά-σιγά.

05

 Γιά ταψί 32εκ, τα υλικά διαμορφώνονται όπως παρακάτω :

  • 1 Ποτήρι Νερό, περίπου 250ml
  • 2 Φλυτζανάκια του καφέ Ελαιόλαδο ή Σπορέλαιο (1 γιά την Ζύμη κι 1 μέσα στο Ταψί  πάνω στα σπασμένα Φύλλα)
  • 1 κοφτή κουταλιά της Σούπας Ξύδι
  • 1  κοφτή κουταλιά του γλυκού Αλάτι
  • 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού  Ζάχαρη
  • Αλεύρι γιά όλες τις Χρήσεις, γιά μιά σφιχτή ζύμη

Υλικά για το μείγμα της Γαλατόπιτας :

  • 1 1/2 Λίτρα Γριβιώτικο Κατσικίσιο Γάλα 
    ή Αγελαδινό Γάλα 3,5% λιπαρά.
  • 1 μικρό Φλυτζάνια του Καφέ Ζάχαρη
  • 4 Αυγά 
  • 1 πρέζα Αλάτι  

Βιτάμ σε θερμοκρασία Δωματίου

Καλή Επιτυχία !

Η Γαλατόπιτα της Γρίβας ( Μλέσνικ ) αποτελεί μοναδική συνταγή και αντιγράφτηκε από πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Μοναδική συνταγή που απόκτησε την Φήμη που της αρμόζει απο το μεράκι, το καλό Γάλα και την ιδιαίτερη τέχνη που απαιτεί στην κατασκευή της.
Η συνταγή, στην πάροδο του Χρόνου, περνάει από γενιά σε γενιά και μέχρι σήμερα αποτελεί μοναδική γευστική απόλαυση, ιδιαίτερα θρεπτική και νόστιμη.
signature
Advertisements

One thought on “Γαλατόπιτα της Γρίβας (Μλέσνικ), … «η παραδοσιακή συνταγή» μας.

  1. Παράθεμα: Γαλατόπιτα … 2η συνταγή της Γρίβας ! | …η εφημερίδα της Γρίβας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s