Τα Αποκριάτικα ΕΘΙΜΑ της Γρίβας.

Ημερομηνία : Τσικνο-Πέμπτη 4-2-2009

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ 
Οι Αποκριές στη  Γρίβα διαρκούσαν 4 μέρες, απο την Τσικνο-Πέμπτη έως και την Κυριακή. Από την ΤσικνοΠέμπτη κιόλας τα παιδιά του χωριού φορούσαν στολές, μάσκες ή μαντήλια και επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του Χωριού. Η εθιμική ενδυμασία του Καρνάβαλου, συνήθως ήταν από Ρουχισμό των Γερόντων, παπούδων και γιαγιάδων.
Τα παιδιά προσπαθούσαν να μήν μείνει κανένα σημείο του σωματός τους ακάλυπτο, για να μην δώσουν κανένα στοιχείο αναγνώρισης. Η νοικοκυρά, που δεχόταν με ευχαρίστηση τα παιδιά στο προαύλιο, πρόσφερε στα παιδιά κεράσματα γλυκά, λουκούμια, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.α. με σκοπό τον δελεασμό τους στην βρώση τους, με κύριο σκοπό την αποκάλυψη του προσώπου του καρνάβαλαου ή έστω μιάς γνώριμης κίνησης. Εκείνα βέβαια αντί να τα φάνε τα τοποθετούσαν στις τσέπες ώστε να μην αναγκαστούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους…δημιουργόντας κινήσεις που δεν θα τους πρόδιδαν. Ενα στημένο παιχνίδισμα της γλώσσας του σώματος που προκαλούσε γέλιο.
Πολλές παρέες παιδιών , στις συνναντήσεις τους στους δρόμους του Χωριού, προσπαθούσαν να αποκαλύψουν, ένθεν κι ένθεν, τις ταυτότητες των άλλων.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
Η δομή της οικογένειας στη Γρίβα ήταν Πατριαρχική και εδώ πρέπει να αναφερθεί οτι » Οικογένεια» εννοούμε 3 γενεές, Παπούς-Γιαγιά, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, οι οποίοι ενίοτε και συστεγαζόταν.
Πολυμελής  και πολυπληθείς συγκεντρώνονταν στο σπίτι όπου ψήνανε τρώγανε και τραγουδούσαν με κέφι. Η έναρξη της Σύναξης αυτής ήταν απο τις Μεσημεριανές ώρες και μπορούσε να κρατήσει όλη την μέρα.
Η Τσικνο-Πέμπτη ήταν μια ημέρα απολύτως οικογενειακή και ενδεχομένως μια απο τις λίγες που ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Οικογένεια βρισκόταν μαζί για τόσες πολλές ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ
Παλιότερα στην πλατεία  του χωριού οι Γριβιώτες άναβαν μικρές φωτιές και χόρευαν γύρω τους παραδοσιακού χορούς και οι πιο τολμηροί πηδούσαν από πάνω τους.

ΑΠΟΚΡΙΑ
Οι νοικοκυρές του  κάθε σπιτιού έφτιαχναν πίτες ( Γαλατόπιτα, Τυρόπιτα, Πρασόπιτα κ.α.),  γλυκά και εδέσματα. Στο τέλος των ετοιμασιών, έβραζαν ένα αυγό, το οποίο το έδεναν με ένα σκοινί στην άκρη ενός  ξύλου. Όταν η Οικογένεια μαζευόταν στην σινία (στρογγυλό κοντό τραπέζι της παλαιότερης εποχής)  τα παιδιά κάθονταν στο πάτωμα γύρω από το τραπεζάκι, ο Πατέρα τότε περιέφερε το αυγό μποστά τους, σε κοντινή απόσταση από το το προσωπό τους και γύρω-γύρω απο την παρέα των παιδιών , όπου εκείνα προσπαθούσαν να το αρπάξουν με το στόμα τους. Όποιο παιδί κατάφερνε να το πιάσει ήταν το τυχερό και απολάμβανε τις επεφημίες των άλλων ή τα πειραγματά τους.
Οταν τα παιδιά αποχωρούσαν απο το τραπέζι, οι μεγάλοι τραγουδούσαν αποκριάτικα σατιρικά τραγούδια.

ΗΜΕΡΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς)
Η ημέρα της Συγχώρεσης είναι ένα από τα μοναδικά έθιμα της  Γρίβας. Τείνει να χαθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης και της γενικότερης μη αποδοχής των ΛΑΘΩΝ μας ως Άνθρωποι.
Όσο τηρούνταν το έθιμο … Όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα και οι νύφες και οι γαμπροί, πήγαιναν στα δύο μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας (συνήθως στο παππού και τη γιαγιά) και κάνοντας τρεις μετάνοιες ζητούσαν συγχώρεση για τα όποια λάθη μπορεί να έκαναν, περιστασιακά. Σκύβοντας λοιπόν μπροστά, σε επικλινή θέση οι γυναίκες 3 φορές, και οι άντρες γονατιστοί, αναφωνούσαν την λέξη «προστένω»  εκλιπαρόντας έτσι  την συγχώρεση. Όταν αυτή δινόταν τους φιλούσαν το χέρι.
Ο Σκοπός του εθίμου ήταν μέρος της Διδαχής του Χριστιανισμού, πέρι Συγχωρήσεως και απέφερε οικογενενακή ηρεμία. Αυτό γινόταν για να μπορέσουν να συγχωρεθούν οι αμαρτίες ώστε να αρχίσουν την νηστεία της σαρακοστής και την λήψη της ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ την Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
Όλοι οι χωριανοί, μετά τον εκκλησιασμό στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, μαζεύονταν στην πλατεία και με χορό, τραγούδια  και παραδοσιακά μουσικά όργανα αποχαιρετούσαν το καρναβάλι.

ΚΑΘΑΡΑ  ΔΕΥΤΕΡΑ
Οι σπιτονοικοκυρές, απο πολύ πρωΐ , καθάριζαν ολόκληρο το σπίτι, το άσπριζαν εξωτερικά και έπλεναν ολά τα κατσαρολικά. Γκιούμια, ταβάδες, ταψιά, κατσαρολικά και καζάνια είχαν την Τιμητική τους. πολλές φορές την Καθαρά Δευτέρα εμφανιζόταν και Γανωτής ώστε μετά την Καθαριότητα τα σκεύη, πρίν την φύλαξη των…αφού θα άρχιζε η νηστεία την Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Γγανώνονταν…

Εθιμικές Πληροφορίες … Κόιου Αθ. Άννα
Πρότυπη έρευνα, επιμέλεια Κειμένου-Φωτό …. Χρήστος Αθ. Κόιος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s