Ήθη και Έθιμα της Γρίβας

Ημερομηνία : 18 Ιανουαρίου 2011

Ήθη … λέγονται οι αντιλήψεις ενός λαού για την ηθική και κοινωνική του συμπεριφορά. Είναι οι γενικές αρχές Δικαίου. Οι θεμιτοί τρόποι συμπεριφοράς του κοινωνικού ανθρώπου, και διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Απηχούν δε την τρέχουσα ηθική μιας κοινωνίας.

 Έθιμα … είναι οι αντιλήψεις που παίρνουν μια σταθερά επαναλαμβανόμενη τελεστική ή τελετουργική μορφή…(Γενικά, Τοπικά, Θρησκευτικά.κτλ ).

Γίνονται δηλαδή συνήθεια με καθολικό χαρακτήρα, που τηρούνται, σε γενική αποδοχή, από όλα τα μέλη της κοινωνικής ομάδας.

Τα στοιχεία του εθίμου είναι:

* α) το ιστορικό έθιμο : … μακρόχρονη και ομοιόμορφη συμπεριφορά των κοινωνιών που επαναλαμβάνεται ομοιόμορφα επί αρκετό χρόνο, ώστε να παγιωθεί ως κανόνας Δικαίου και κοινής κληρονομιάς.

* β) το ψυχολογικό έθιμο : … η πεποίθηση των κοινωνιών ότι, με τη συμπεριφορά τους εφαρμόζουν κανόνα δικαίου και ότι αν δεν τηρήσουν τη συμπεριφορά αυτή, θα έχουν κυρώσεις. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται είναι η γενική κατακραυγή και η ηθική καταδίκη από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ήθη & Έθιμα της Γρίβας

1η  Ενότητα : Η Γνωριμία

2η  Ενότητα : Ο Λόγος και ο Αρραβώνας

3η  Ενότητα : Ο Γάμος

4η  Ενότητα  : Η Γέννηση ενός παιδιού

5η  Ενότητα : Η Βάπτισης

6η  Ενότητα :  Η Οικογενειακή Συμβίωση

7η  Ενότητα : Ο Κοινωνικός Κύκλος και οι Οικογενειακές Υποχρεώσεις

8η  Ενότητα : Ο Θάνατος

9η Ενότητα : Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες

1η  Ενότητα : Η Γνωριμία

Συνήθως στους Νέου και στις Νέες του χωριού αφήνετε η εκλογή του συντρόφου. Η γνώμη των γονέων βέβαια προσμετρούσε στην τελική απόφαση αλλά τις περισσότερες φορές δεν ήταν βαρύνουσας σημασίας. Άλλοτε δε, δεν λαμβάνονταν καθόλου υπόψη. Η αγάπη αποτελούσε ανέκαθεν το πρώτο κριτήριο επιλογής.

Η δομή της κοινωνίας της Γρίβας, ήταν κλειστή – συγγενική. Έτσι οι συμπάθειες μεταξύ των Νέων, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν «Κοινό Μυστικό» για τους κατοίκους. Άρχιζαν από πολύ νεαρά ηλικία ( συνήθως από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού ) και με την πάροδο των ετών η « Φιλία » αυτή καταστάλαζε, ενδυνάμωνε και εξελισσόταν σε Έρωτα.

Οι κάτοικοι της Γρίβας ,( κυρίως όμως οι φίλοι ) παρακολουθούσαν στοργικά την εξέλιξη της « Φιλίας » και συμμετείχαν με συμβουλευτικό λόγο σ’αυτήν.

Η κοινή παρουσία των Ερωτευμένων Νέων, σε δημόσιες εμφανίσεις, γινόταν πάντοτε με διακριτικό τρόπο. Οι κοινές Γιορτές και το κλειστό περιβάλλον επέβαλε την συμπεριφορά αυτή. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που κάποιοι νέοι παρέκλιναν ή παρεκτρέπονταν.

Ο Χορευτικός Σύλλογος της Γρίβας, το Σπίτι του Παιδιού (Παρακάτω Εικόνα), οι απογευματινές Βόλτες, οι Καφετέριες ή τα Καφενεία, οι συγκεντρώσεις σε « Party » με Μοντέρνους χορούς, αποτελούσαν σημεία κοινής παρουσίας και πρόσφορο έδαφος για αντάμωμα.

Εικ. Νέοι στίς σκάλες, στο Σπίτι του Παιδιού στη Γρίβα

Όταν οι Νέοι αποφάσιζαν ότι βρήκαν τον σύντροφο τους τότε το ανακοίνωνανε στους Γονείς τους και αποφάσιζαν να το επισημοποιήσουν δίνοντας «Λόγο».

2η  Ενότητα : Ο Λόγος και ο Αρραβώνας

Ο λόγος …δίνονταν πάντοτε στο σπίτι της κοπέλας. Ο Νέος και οι γονείς του, μετέβαιναν στο σπίτι της κοπέλας να επισημοποιήσουν την σχέση τους. Μετά από μία σύντομη συζήτηση, οι γονείς του Νέου θα δώριζαν έναν κολιέ, βραχιόλι ή δαχτυλίδι στη κοπέλα και οι γονείς της κοπέλας θα χάριζαν ένα ρολόι, δαχτυλίδι ή μπασελέ στον Νέο.

Ο Αρραβώνας …ήταν λιτός και λάμβανε χώρα στο σπίτι της μελλοντικής Νύφης. Ο πατέρας της Νέας σταύρωνε στην εικόνα της Παναγίας ή του προστάτη Αγίου του σπιτιού τις βέρες του Γάμου. Κατόπιν τις φορούσε πρώτα στον Νέο και μετά στην Νέα.

Ο αρραβώνας μπορούσε να κρατήσει αρκετά χρόνια.

Σαν πρώτη επιλογή κουμπάρου, ρωτούσαν τον Νονό του γαμπρού, αν επιθυμούσε να στεφανώσει τους Νέους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s