Απάντηση στον κ. Κων. Ραμπίδη – Από κατοίκους της Γρίβας

Ημερομηνία : 4 Απριλίου 2011

Έναρξη Επιστολής :

Με αφορμή το άρθρο του κ. Κων. Ραμπίδη, διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς με τίτλο “Περί συνενώσεων ή συγχωνεύσεων ο λόγος”, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πρώτη Σελίδα” στις 17 Μαρτίου 2011, [σχετικό Δημοσίευμα ΕΔΩ] εκφράζουμε εγγράφως την αγανάκτησή μας και τη διαφωνία μας και γι’αυτό απαντούμε.

Είμαστε γονείς και κάτοικοι της Γρίβας, λαμβάνουμε μέρος σε διαμαρτυρίες που αφορούν το κλείσιμο των σχολείων της Γρίβας και του Στάθη και με την επιστολή αυτή, επιδιώκουμε να ακουστεί η άλλη πλευρά, θέλουμε να τονίσουμε όμως ότι δεν εκπροσωπούμε το σύνολο των διαμαρτυρομένων της περιοχής.

Ο κ. Ραμπίδης χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις μας για το κλείσιμο των σχολείων “μικροπαραταξιακές, ψηφοθηρικές, συντεχνιακές” και τις αντιλήψεις μας “τοπικιστικές”. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμαρτυρομένων, δεν είμαστε πολιτικά πρόσωπα αλλά γονείς που ενδιαφερόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, δεν ψηφοθηρούμε, αγωνιούμε απλώς για την διασφάλιση της σωματικής και πνευματικής ακεραιότητάς τους.

Στη συνέχεια της επιστολής του, ισχυρίζεται ότι στα ολιγοθέσια σχολεία δεν υπάρχει αποτελεσματική διδασκαλία, οι αριθμοί όμως τον διαψεύδουν καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των αριστούχων μαθητών στο γυμνάσιο της Γουμένισσας, προέρχεται από αποφοιτήσαντες μαθητές ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων γειτονικών χωριών, όπως της Γρίβας. Παράλληλα, άλλο ένα επιχείρημα που διαψεύδει τον ισχυρισμό του κ. Ραμπίδη περί αναποτελεσματικής διδασκαλίας είναι το ίδιο το παρελθόν του, καθώς και ίδιος αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του Ανθόφυτου και σήμερα κατέχει τη θέση του διευθυντή στη διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Κιλκίς.

Επίσης, τα λεγόμενά του όπως “οι υπεύθυνοι αιρετοί άρχοντες, καθοδηγούν ορθολογικά και προοδευτικά τους ψηφοφόρους τους και δεν καθοδηγούνται από αυτούς στην στασιμότητα και την απραξία, τότε μόνο οι κοινωνίες πάνε μπροστά”, ηχούν ιδιαίτερα προκλητικά στ’ αυτιά μας, καθώς θυμίζουν ποιμένα που καθοδηγεί μη σκεπτόμενα όντα. Γι’ αυτό κι εμείς αναρωτιόμαστε, αυτό επιδιώκει ο κ. Ραμπίδης για τα παιδιά μας; Να συνωστίζονται σε πολυάριθμα σχολεία, να ακολουθείται η προκρούστεια λογική, όλοι να σκέφτονται το ίδιο (δηλαδή καθόλου) και να συμμορφώνονται στο ψυχοδυναμικό φαινόμενο “groupthink” κατά τους ψυχολόγους, με τον φόβο του αποκλεισμού από το σύνολο;

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πραγματικότητα με τις συγχωνεύσεις δεν είναι τόσο ωραιοποιημένη όσο θέλει να μας την παρουσιάσει ο κ. Ραμπίδης, καθώς η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται με λεωφορείο και κατα περίπτωση με ταξί, με μοναδικό ενήλικα συνοδό τον οδηγό. Ποιός γονιός θα νιώθει ασφάλεια για τα παιδιά του, όταν η μεταφορά τους θα γίνεται όχι με ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά, για ακόμη μια φορά σ’ αυτή τη χώρα, με “βαλκανικά” πρότυπα. Ενώ ταυτόχρονα, πληροφορούμαστε ότι το επόμενο έτος θα επωμιστούμε και τα μεταφορικά έξοδα των παιδιών μας και κανείς “αρμόδιος” δεν μας διαβεβαιώνει για το αντίθετο.

Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις των σχολείων, ο κ. Ραμπίδης επικαλείται συνεχώς ποιοτικούς λόγους και όχι οικονομικούς. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ποιοτική εκπαίδευση όταν, από το επόμενο έτος, τα βιβλία θα παρέχονται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς το υπουργείο Παιδείας κλείνει και τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).

Ολοκληρώνοντας το συλλογισμό μας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αν πραγματικά οι κυβερνώντες αυτού του τόπου είχαν λάβει στα σοβαρά το θέμα της Παιδείας, θα ξεκινούσαν τις περικοπές, λόγω οικονομικής κρίσης, πρώτα από τους εαυτούς τους και στο τέλος από τα παιδιά.

Δημήτριος Κόιος

Ξανθίππη Κόιου

Τέλος Επιστολής

σ.σ.Συντάκτη :Αριστούχος του Νομού Κιλκίς, Τσιάρας Ιωάννης του Γεωργίου, από τη Γρίβα ! [άρθρο ΕΔΩ].

Σήμερα το πρωΐ , ανακοινώθηκε η ΔΩΡΕΑΝ Διαδικτυακή Πύλη του Υπουργείου Παιδείας. 1 Χρόνο μετά την κατάργηση του μέτρου Δωρεάν Η/Υ στους Μαθητές της 1ης Γυμνασίου. ΙΝΤΕΡΝΕΤ Υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ, Υπολογιστές να πάτε να βρείτε Μόνοι σας ! (είναι το κεντρικό μήνυμα ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s