… ας αρχίσουν οι (Ανθελληνικοί) Χοροί !

Ημερομηνία : 4 Ιανουαρίου 2012

Ανθελληνικό τραγούδι – Μπεγκάιτε Γκρτσι (Φύγετε Έλληνες)

Το Μπεγκάιτε Γκρτσι (Φυγέτε Έλληνες) η κατά άλλους Αλεξάντερ τσαρ Μακέντονσκι (Αλέξανδρος Βασιλιάς Μακεδόνων) είναι ίσως το ανθελληνικότερο και προσβλητικότερο τραγούδι που παίζεται από παραδοσιακές ορχήστρες στην Μακεδονία. Το ακούμε κυρίως σε πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων. Παλαιότερα πιό σπάνια αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παίζεται πολύ συχνότερα διότι το θράσος των ορχηστρών και διοργανωτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ένα τραγούδι που δεν γνωρίζουμε τον δημιουργό και φυσικά την χρονολογία δημιουργίας του. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι στίχοι ήταν άλλοι και ότι αναφέρονταν για τους Τούρκους και όχι για τους Έλληνες. Τροποιήθηκαν όμως ώστε η εξυπηρετήσει την Ανθελληνική προπαγάνδα των Φιλοσκοπιανών. Είναι πολύ γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με την παράδοση …. για την αλλοίωση που έχει διαπραχτεί από τους «Σκοπιανούς» πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια Ελλήνων Μακεδόνων και Βουλγάρων. Σε πολλά παραδοσιακά τραγούδια έχουν αλλαχτεί οι στίχοι και έχει αλλοιωθεί η μελωδία τους με σκοπό την οικειοποίηση τους .

Όποιον ηλικιωμένο και να ρωτήσεις δεν γνωρίζει το τραγούδι και φυσικά δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένο ως τοπικό παραδοσιακό της Μακεδονίας.

Με πονηριά ενσωματώθηκαν οι στίχοι σε γνωστή μελωδία συρτού ώστε να πλασαριστεί πιο εύκολα στον κόσμο. Είναι γνωστό ότι όταν οι γείτονες θέλουν να περάσουν ένα τραγούδι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κυρίως ένα Μακεδονικό μας συρτό ή το πασίγνωστο πλέον Πουστσένο ώστε να αφομοιωθεί πιο εύκολα από τον κόσμο.

Δυστυχώς οι περισσότεροι μη γνωρίζοντας τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού το χορεύουν δίχως να γνωρίζουν το τι χορεύουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μελωδία είναι ευχάριστη και ο χορός συρτός κάτι που ενθουσιάζει και σηκώνει τον κόσμο να το χορέψει.
Δείτε λοιπόν τους στίχους μεταφρασμένους στα ελληνικά και βγάλτε τα συμπεράσματα…

338 π.χ, χρονιά της μάχης της Χαιρώνεια

ο Φίλιππος Βασιλιάς των Μακεδόνων στρατό καθοδηγούσε
στρατό Μακεδονικό εναντίων της Ελλάδας

οι Έλληνες κάνουν λάθος,σε ξένα μνήματα κλαίνε
με ξένο Βασιλιά χαίρονται.

η μητέρα η Μακεδονία, σε όλο τον κόσμο θα αποδείξει
ο Αλέξανδρος είναι ο Βασιλιάς των Μακεδόνων

χρόνια και αιώνες πέρασαν, αλλά οι Μακεδόνες ακόμα υπάρχουν
η αλήθεια θα νικήσει, ο κόσμος θα φωνάξει

Φύγετε Έλληνες λέτε ψέμματα
οι Έλληνες κάνουν λάθος, σε ξένα μνήματα κλαίνε, με ξένο Βασιλιά χαίρονται.

η μητέρα η Μακεδονία, σε όλο τον κόσμο θα αποδείξει
ο Αλέξανδρος είναι ο Βασιλιάς των Μακεδόνων

Advertisements

2 thoughts on “… ας αρχίσουν οι (Ανθελληνικοί) Χοροί !

 1. Υποψιάζομαι ότι το συγκεκριμένον άσμα το έγραψε κάποια εκ των κάτωθι ομάδων:
  (α) Βούλγαροι εθνικιστές, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν κατά την περίοδον
  1.870-1.949μ.α.χ.χ. υπήρχαν πόλεμοι στην περιοχή της Μακεδονίας μεταξύ των Ελλήνων καί των Βουλγάρων,
  ή
  (β) Βουλγαρόφρονες δίγλωσσοι της Μακεδονίας κατά την περίοδον 1.870-1.949μ.α.χ.χ., με τους ιδίους λόγους με τους Βουλγάρους,
  ή
  (γ) δίγλωσσοι της Μακεδονίας, εκφράζοντες την διαμάχην των Ελλήνων της νοτίου Ελλάδος, υπό τον Δημοσθένην, με την Μακεδονίαν.
  Προσωπικώς την τρίτην εκδοχήν την θεωρώ λιγότερον πιθανήν, έως απίθανον, αλλά την καταγράφω χάριν απλώς της ιστορικής πραγματικότητος, της υπάρξεως των σχετικών γεγονότων.
  Εν ολίγοις, τα συμπεράσματα δικά σας.-

  • «Δίγλωσοι Μακεδόνες» την εποχή του Δημοσθένη (σ.σ. 3ος αι. π.χ.) δεν υπήρχαν καθότι όλα τα καταγεγραμμένα Ιστορικά στποιχεία γιά τους Σλάβους έχουν ως ακολούθους:
   Οι Σλάβοι, Εντοπίζονται για πρώτη φόρα στις βυζαντινές πηγές του 6ου με τις παραλλαγές σκλάβοι, σκαλβηνοί, σθλάβοι, σθλαβηνοί, Άντες και στις δυτικές του 7ου αιώνα μ.Χ. με τις μορφές sclaveni και sclavi. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνταν Σλοβένοι, ενώ οι γείτονές τους Γερμανοί τους ονόμαζαν Wenden ή Winden δηλαδή Κελτικός κλάδος που αφομοιώθηκε από του Σλάβους αργότερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s