Χορός ” Μπέλα Ολυμπία (Λυμπίω)” … κληροδότημα της Γρίβας στον Πολιτισμό !

Ημερομηνία : 4 Σεπτεμβρίου 2007ΕΓΩ + ΑΛΕΚΑ - Αντιγραφή

Πρότυπη έρευνα, επιμέλεια Κειμένου-Φωτό-Βίντεο …Χρήστος Αθ. Κόϊος

Η πολιτιστική μας παράδοση , βγήκε από την ίδια τη ζωή. Καθημερινές, απλές ιστορίες αγάπης, έρωτα, χαράς και πόνου γνθέτουν το υφαντό της μετέπειτας πολιτιστιμικής μας ταυτότητας.
Οι Ιστορίες αυτές μπορεί να πάρουν διάφορες μορφές. Να γίνουν ένα υφαντό, ένα φόρεμα, μια αστεία ή λυπητερή ιστορία, μια παροιμία, ένα χωρατό που θα μας διασκεδάζει, κάτι “Σοφό” να μας δείξει τον δρόμο όταν χαθούμε, ένα τραγούδι … ακόμα ακόμα ένας Χορός !

Έτσι, μέσα από την προσπάθεια εντυπωσιασμού της Ολυμπίας Κόιου, ξεκινά η πορεία του πρώτου ίσως  λαμπρού χορευτικού τραγούδιού, πού γέννησε η παράδοση της Γρίβας, κληρονομιά στην Μακεδονίας® μας και την παράδοση της.
Στόμα με στόμα κυκλοφόρησαν τα προξενιά της Ολυμπίας και η καθημερινή συρροή γαμπρών έξω από το πατρικό της. Μουσική, τραγούδια και καντάδες της εποχής, όλα σε μία προσπάθεια να τους διαλέξει, όλα στο Βωμό ενός επικείμενου  Γάμου.
Ολυμπία Κόιου - Μπέλα Λιμπίω

Ολυμπία Κόιου (Μπέλλα Ολυμπία ) 1913Εικ. Ολυμπία Κόιου (Μπέλα Λυμπίω) το 1913 … και με τον Σύζυγο της Πούλκα Ιωάννη, φορώντας την «Μοναδική» παραδοσιακή ενδυμασία της Γρίβας,  «ά,λα Τούρκα».
Φωτό από το προσωπικό μου Αρχείο!

Η Ολυμπία, κατάφερε να αγγίξει την κρυφή ελπίδα όλων των ανύπαντρων κοριτσιών να είναι επιθυμητά, ώστε τα παληκάρια να κάνουν υπέρβαση για να τις κατακτήσουν. Να φωνάξουν δυνατά, σε μία κοινωνία προξενιών και οικογενειακών συναλλαγών την αληθινή αγάπη τους γι΄ αυτές. Έτσι η διάδοση μιάς διαχρονικής ιδέας έγινε χορός. Χορός που χορεύεται από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, έκτοτε, στην χερσόνησο του Αίμου !


Εικ. Χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας, με τις παραδοσιακές φορεσιές του χωριού !

Το ομιλών τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, που είναι αρχικά γραμμένη η ιστορία στο μετέπειτα τραγούδι, είναι τα Εντόπια … στο Δίτομο έργο : «Αναζητώντας τις ρίζες της Μακεδονικής® μας καταγωγής» (Εντόπιοι της Γρίβας) Χρήστος Μέλλιος … [ΕΔΩ]

Η Ιστορία του Χορού : Στις πρόποδες του Πάικου, στην επαρχία Παιονίας, στην Μακεδονία® μας, υπάρχει το Ιστορικό κεφαλοχώρι της Γρίβας. Ένα χωριό που κατοικείται από το 817μ.χ.  Εκεί, ζούσε μιά κοπέλα, η Ολυμπία Κόϊου, κόρη του μεγαλοκτηνοτρόφου Χρήστου Kόϊου και της Πετρούλας (γιαγιά-Πέτρα) Γιάγκου, που γεννήθηκε το 1896 και ήταν η μεγαλύτερη κόρη της 6μελής οικογένειας και αδερφή των Μαρίας (1898). Διονύση (1906),  και του Παππού μου Κύρου (1910).

Ήταν μια πανέμορφη κοπέλα, ψηλή και ξανθιά, εξ΄ ού και το μετέπειτα προσωνύμιο της «Μπέλα» που σημαίνει  όμορφη και στα «Εντόπια».
Τα πανέμορφα χαρακτηριστικά , η κορμοστασιά και η ομορφιά της γρήγορα την έκαναν ξακουστή στην γύρω περιοχή και έγιναν η αιτία, να δημιουργήσει μεγάλη φήμη … κι όλοι να μιλούν γι΄ αυτήν θαυμάζοντας τα κάλλη της.

Όταν ήταν πλέον σε ηλικία γάμου, άρχισαν και τα προξενιά. Πλούσιοι γαμπροί συνέρρεαν στη Γρίβα, από παντού. Σε καθημερινή βάση στο πατρικό της σπίτι, πριν την πλατεία του χωριού, (στο οποίο μεγάλωσα ως παιδί και αποτελεί πλεόν δικό μου πατρικό, ως εγγονός βέβαια του Κύρου Χρ. Κόϊου) … κατακλύζονταν από υποψήφιους γαμπρούς, μουσικά όργανα και καντάδες..

Η Ολυμπία όμως, παρά τα πάμπολλα ταξίματα, και προικιά και την επιμονή της μητέρας της γιά ένα πλούσιο γάμο, ήδη αγαπούσε τον Πούλκα Ιωάννη, μετέπειτα άντρα της και ύστερα Γραμματέα και Πρόεδρο του χωριού, και απέκτησαν 5 παιδιά. Τον Θεόδωρο, την  Αθηνά, τον Χρήστο, τον Αλέξανδρο και την  Φιλίτσα.

Το τραγούδι εξιστορεί την προσπάθεια των επίδοξων γαμπρών, μαζί με τις προσφορές προικός και επίδειξη του πλούτου τους, να πείσουν την Ολυμπία, και τους γονείς της, με τα ταξιματά τους, να τους επιλέξει.
Δείχνει την νίκη της Αγάπης έναντι όλων των άλλων εξωγενών παραγόντων.


Βίντεο: Χορεύει το «Σωματείο Προστασία & Διάδοσης Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Άσκαυλος»… στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου»

Αποσπάσματα αφήγησης της Ιστορία της, σε έμμετρη νοηματική μετάφραση, στην βάση της υπαρκτής μουσικής του Δίσημου χορού :
Βαρούνε τα Τσουκάλια μπέλλα Λυμπιώ
Βαρούνε τα Τσουκάλια μπέλλα Λυμπιώ,
Γουμεντσιώτες φτάνουν τις γκρέντες να πάρουν
τις γκρέντες να πάρουν κι εσένα να κοιτούν.

Έμπρος πάει η μπέλλα, μπέλλα Λυμπιώ
έμπρος πάει κι ο Ντίνος, ο Ντίνος ο Ρουσής
ωχ αμάν αμάν, ο Ντίνος ο Ρουσής
ωχ αμάν αμάν, ο Ντίνος Χατζημιτσιώρης.

Μετά τον Ντίνο πήγαινε, μπέλλα Λυμπιώ
Μετά τον Ντίνο πήγαινε ο κτηματίας Θάνος
ωχ αμάν αμάν, ο Θάνος Μπουλέβ

Μαζί με το Θάνο πήγαινε, μπέλλα Λυμπιώ
Μαζί με το Θάνο πήγαινε, ο Γραμματικός ο Γιάννης
ωχ αμάν αμάν, ο Γιάννης ο Πούλκας

Ο Ντίνος σπίτι Έχει, σπίτι με αυλή,
ο Ντίνος έχει σπίτι, σπίτι με αυλή, 
ωχ αμάν αμάν, τεράστιο κονάκι, 
οικόπεδο μεγάλο και θα φτιάξει κι άλλο.

Ο Γιάννης σπίτι δεν έχει, μπέλλα Λυμπιώ
ο Γιάννης σπίτι δεν έχει, για να μείνετε
πως θα παντρευτείτε τι σπιτικό θα κάνετε
με άδειο τρουβά πως θα ζήσετε 

Να σταματήσεις, αγαπημένη Μάνα
Να σταματήσεις να με πιλατεύει
ωχ αμάν αμάν, εγώ δεν πάω
ωχ αμάν αμάν, εγώ δεν πάω στη Γουμένισσα να ζήσω*.

Χορός : Γυναικείος
Τύπος : Συρτός σε κυκλική κίνηση
Ρυθμός : Δίσημος


Χορός Μπέλα Ολυμπία … στα Κούλουμα της Γρίβας, 2012 !


«Μπέλα Ολυμπία» … με τα Χάλκινα της Γουμένισσας

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών (1-12-1986) και ενταφιάζεται στο κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Γρίβας.
Ολυμπία Κόιου (Μπέλλα Ολυμπία ) 1896 έως 1-12-1986 (ετών 90) (1)

σ.σ. Συντάκτη :
Βιώνοντας καθημερινά την ξεδιάντροπη κλεψιά της γνήσιας Ελληνικής Μακεδονικής μας κληρονομιάς από τους γείτονες, οφείλω να πω ότι οποιαδήποτε αντιγραφή ή παραποίηση της ανωτέρω Ιστορίας αποτελεί υφαρπαγή.
Βέβαια είναι δύσκολο να αλλάξεις τον ΚΛΕΦΤΗ και δυσκολότερα τον ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗ .

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως :
Αθηνά Τρέγκα  

… τις πολυαγαπημένες μου Θείες,
Κα Αθηνά Τρέγκα και Κα Γαρυφαλιά (Φιλίτσα) Πετσανούκη, κόρες της γιαγιάς Ολυμπίας.
signature

1 thought on “Χορός ” Μπέλα Ολυμπία (Λυμπίω)” … κληροδότημα της Γρίβας στον Πολιτισμό !

  1. Παράθεμα: Οι Χοροί της Γρίβας ( Μπέλα Ολυμπία (Λυμπίω), Σόφκα, Λυσσάβω), Φλόγα Ζωής στη … Δόρα Στράτου ! | …η εφημερίδα της Γρίβας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s