Χορός ”Τσουράπια” … κληροδότημα της Γρίβας στον Πολιτισμό !

Ημερομηνία : 2 Φεβρουαρίου 2013
Πολιτιστικός Σύλλογος banner logo

Η πολιτιστική μας παράδοση , βγήκε από την ίδια τη ζωή. Καθημερινές, απλές ιστορίες αγάπης, έρωτα, χαράς και πόνου γνθέτουν το υφαντό της μετέπειτας πολιτιστιμικής μας ταυτότητας.
Οι Ιστορίες αυτές μπορεί να πάρουν διάφορες μορφές. Να γίνουν ένα υφαντό, ένα φόρεμα, μια αστεία ή λυπητερή ιστορία, μια παροιμία, ένα χωρατό που θα μας διασκεδάζει, κάτι “Σοφό” να μας δείξει τον δρόμο όταν χαθούμε, ένα τραγούδι … ακόμα ακόμα ένας Χορός !

Έτσι, μέσα από την ανεμελιά της Μαρίας, ενός μικρού κοριτσιού, ξεκινά η πορεία ενός  λαμπρού χορευτικό τραγουδιού, πού γέννησε η παράδοση της Γρίβας, κληρονομιά στην Μακεδονίας® μας και την παράδοση της.

Η Μαρία, με την παιδική της αθωότητα, την ζωντάνια της γιά ζωή, την αυθόρμητη χαρά της και το ζωηρό της ταμπεραμέντο, μέσα στην φτώχεια της οικογενειάς της έδειξε το μεγαλείο της απλότητας. Του να χαίρεσαι με την καρδιά σου το πιό απλό, το πιό καθημερινό.
Ένα ζευγάρι Τσουράπια (Χοντρές μάλλινες κάλτσες), ήταν το δώρο της.
Τσουράπια για τα ξυπόλυτα ποδαράκια της, ώστε να τα ζεστάνει στο βαρύ χειμώνα της Γρίβας. Όλο το χωριό την άκουγε για μέρες να τριγυρνά στους δρόμους, έχοντας τα Τσουράπια περασμένα στο λαιμό, τραγουδώντας με χαρά ….

«Η Μαμά μου έπλεξε, παρδαλά Τσουράπια,
Η Μαμά μου έπλεξε, παρδαλά Τσουράπια,
Γιά να τα φορώ, ξυπόλυτη να μην γυρνώ,
Γιά να τα φορώ, ξυπόλυτη να μην γυρνω»

Ένα ζωηρό «εννιάσημο» συρτό, που ξεχωρίζει στο 4ο και 5ο βήμα, στο διαχρονικό πλέον ψαλίδισμα πού έκανα τα κορίτσια όταν είχαν γοργό βήμα.

Η Ιστορία του Χορού: Στις πρόποδες του Πάικου, στην επαρχία Παιονίας, στην Μακεδονία® μας, υπάρχει το Ιστορικό κεφαλοχώρι της Γρίβας.
Η Μαρία, γεννηθείς το 1904 στη Γρίβα, ήταν το 4ο παιδί του Γιώργου και της Ελισσάβετ Βελιάνη. Τα μεγαλύτερα αδέρφια της, ήταν ο Θάνος, η Ιφηγένεια και ο Χρήστος. Η Οικογένεια ήταν πάρα πολύ φτωχή και αδυνατούσε πολλές φορές να παρέχει ακόμα και τα βασικά στα παιδιά της. Δύσκολες εποχές γιά όλους.
Η κλειστής οικογενειακής δομής όμως κοινωνία της Γρίβας, είχε και έχει γαλουχηθεί στην βοήθεια των συγχωριανών μέσω εράνων. Μία μέθοδος που επιτρέπει την διατήρηση της περηφάνιας των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και συνάμα δίνει την διέξοδο στους κατέχοντες να προσφέρουν ανώνυμα τα μέγιστα δυνατά.
Έτσι έγινε έρανος και τα χρήματα δόθηκαν σε τεχνίτη της Γρίβας για την κατασκευή ενός αργαλειού και τη δωρεά αρκετού μαλλιού, από τα αιγοπρόβατα της Γρίβας, ώστε να μπορέσει η μαμά Ελισσάβετ να φτιάξει Ρούχα, Τσουράπια, Πανωφόρια, Βελέντζες Φλοκάτες και Στρωσίδια.
Πρώτο μέλημα της βέβαια ήταν η υπόδηση, γιατί ο χειμώνας στο όρος Πάικο ήταν βαρύς κι άμεσα έφτιαξε Τσουράπια γιά όλα τα παιδιά.
Τσουράπια 1

Εικ.Παραδοσιακά Τσουράπια Γρίβας

Όταν η μικρή Μαρία με υπομονή περίμενε να πάρει τα δικά της, η χαρά της ήταν τεράστια. Δεν το πίστευε. Τα πήρε λοιπόν και παρά τη επιμονή της μητέρας της να τα φορέσει αμέσως, εκείνη δεν ήθελε να τα λερώσει, ούτε και να τα χαλάσει. Έδεσε έτσι τα κορδόνια μεταξύ τους, τα κρέμασε γύρω από το λαιμό της και βγήκε αυθόρμητα μέσα στο καταΧείμωνο, στα σοκάκια της Γρίβας, τραγουδώντας μέσα από την καρδιά της, επιδεικνύοντάς τα παντού.


Εικ. Χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας, με τις παραδοσιακές φορεσιές του χωριού !

Παντρεμένη, αργότερα με τον Πέτρο Κουβάτση, απέκτησε κι αυτή 4 παιδιά. Τον Χρήστο, την Τριαναφυλλιά, τον Γιάννη και την Αναστασία.
Απεβίωσε δε πολύ νέα σε ηλικία 39 ετών και ενταφιάζεται στο κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Γρίβας.

— Το ομιλών τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, που ομιλείται στην Γρίβα και γινόταν η αφήγηση της Ιστορίας, είναι τα Εντόπια … [ Εντόπια πληροφορίες … ΕΔΩ ]

σ.σ. Συντάκτη :
Βιώνοντας καθημερινά την ξεδιάντροπη κλεψιά της γνήσιας Ελληνικής Μακεδονικής μας κληρονομιάς από τους γείτονες, οφείλω να πω ότι οποιαδήποτε αντιγραφή ή παραποίηση της ανωτέρω Ιστορίας αποτελεί υφαρπαγή.
Βέβαια είναι δύσκολο να αλλάξεις τον ΚΛΕΦΤΗ και δυσκολότερα τον ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗ .

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως :
IMG_1606… τον Κο Γιάννη Κουβάτση, Γιό της γιαγιάς Μαρίας,

… την Κα Αννέτα Βελιάνη (πρώην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας) και μέλος της Οικογένειας Βελιάνη,

… γιά τις λεπτομερείς, ειλικρινείς και πολύτιμες εξιστορήσεις τους.
Πρότυπη έρευνα, επιμέλεια Κειμένου-Φωτό …. Χρήστος Αθ. Κόιος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s