Παραδοσιακό Καλοκαιρινό Μεσοφόρι της Γρίβας !

Το καλοκαιρινό μεσοφόρι των γυναικών της Γρίβας, ήταν μια δροσερή και συνάμα πρακτική λύση εσωτερικής ένδυσης εργασίας στο σπίτι.

Η σχεδίαση, ύφανση, σύνθεση και συρραφή ενός τέτοιου καθημερινού ρούχου αποτελούσε έναν συνδυασμό  χρηστικότητας και ομορφιάς.

Η σχεδίαση του ήταν κλασσική και πρακτική με σχέδια που δημιουργούνταν κατά την ύφανση. Η τεχνοτροπία ήταν λιτή και αποτελούνταν κυρίως από προσθήκη βαμμένων κλωστών σε όμοια γραμμικά σχήματα …  στην φορά της πλέξης.

Φτιαγμένο εξ ολοκλήρου σε αργαλειό, ως ύφασμα σε τόπι, με λεπτή κλωστή και  πλάτος μισό πήχη (40 εκατ.) περίπου. Η επιλογή του πλάτους, βέβαια, ήταν ανάλογη του ύψους του φουστανιού. Συνήθως αποτελούνταν από 3 κομμάτια. Τα κομμάτια στην συνέχεια ραβόταν μεταξύ τους και συνέθεταν το φουστάνι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στο άνω μέρος του μεσοφοριού γινόταν η κοπή του υφάσματος με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν τα κενά για τα χέρια και το λαιμό. Είχε δε από μία κόπιτσα στο ζωνάρι της μέση και στον αριστερό ή δεξιό ώμο.

Το κάτω μέρος αποτελούνταν από 2 κομμάτια υφάσματος, ραμμένα μεταξύ τους και είχε 1 τσέπη, αριστερά ή δεξιά. Μια λωρίδα υφάσματος χρησιμοποιούνταν ως ζωνάρι το οποίο κάλυπτε την ένωση του άνω μέρους με το κάτω.

Τα 2 υφάσματα που χρησιμοποιούνταν για την δημιουργία του φουστανιού μπορούσαν  να χρησιμοποιηθούν στο άνω ή κάτω μέρους του ρούχου και έτσι δημιουργούσαν μια λιτή αντίθεση και ποικιλία .

Το κατώτατο μέρος του μεσoφοριού στολίζονταν με κέντημα για λόγους ομορφιάς αλλά και περιορισμού του ξεφτίσματος από την τριβή του μεσοφοριού στο έδαφος.

Έρευνα, μελέτη, Καταγραφή: Χρήστος Αθ. Κόιος !
… με την αμέριστη βοήθεια των μελών του Συλλόγου Γυναικών Γρίβας.signature

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s