Η «Πουγκάτσια ή Πουγάτσα» … στο έθιμο της Γρίβας, στην γέννηση ενός παιδιού.

Ημερομηνία : 8 Απριλίου 2016
Άρθρο της Κας Ζέγλη Αθηνάς

 Οι συγγενείς του ζευγαριού μαζεύονται στο σπίτι και τρώνε όλοι μαζί. Στο τραπέζι υπάρχει η Πουγάτσα, πιτουλίτσες* και άφθονο φαγητό και ποτό.
 Η μητέρα του γαμπρού κόβει την Πουγάτσα** και τη μοιράζει στους παρεβρισκομένους, συγχρόνως λέει και ευχές για το παιδί που γεννήθηκε. Μετά από τη μοιρασιά της μπουγάτσας ξεκινάει το φαγοπότι.
Μετά το φαγοπότι, καθένας ρίχνει τα μαχαιροπίρουνα του και λέει ευχές για το παιδί που γεννήθηκε. Σε ένα πιάτο γεμάτο νερό, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ρίχνουν κέρματα για το παιδί για να είναι γερό.
Υπόμνημα :
*    Λουκουμάδες
**  Ψωμί ζυμωμένο με Λάδι και ψημένο σε αλουμινένιο Ταψί.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s