Το ελληνικό κάστανο πέταξε με… τα φτερά μιας σφήκας.

Ημερομηνία : 28 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση : Εφημερίδα Έθνος (ένθετο «Αγρότης»)

Mια… σφήκα «απογείωσε» την καλλιέργεια κάστανου τα τελευταία χρόνια στο Πάικο του Κιλκίς, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής του προϊόντος στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γρίβας Κιλκίς, Γιώργος Μπακάλης, μιλά για την αναβίωση της καστανιάς

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γρίβας Κιλκίς, Γιώργος Μπακάλης, μιλά για την αναβίωση της καστανιάς

Το μικρό έντομο (Dryocosmus kuriphilus Tasymatsu), γνωστό ως «σφήκα της καστανιάς», έχει αφανίσει σχεδόν το 80% της παραγωγής κάστανου της Ιταλίας, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί έμποροι να στραφούν στην Ελλάδα, αναζητώντας μεγάλες ποσότητες του προϊόντος, που κατέχει υψηλή θέση στη διατροφική τους κουλτούρα. Η ξαφνική αύξηση της ζήτησης έφερε σχεδόν διπλασιασμό της τιμής παραγωγού και ανέβασε κατακόρυφα το ενδιαφέρον των κατοίκων στα «καστανοχώρια» του Πάικου να ασχοληθούν με το προϊόν. Χιλιάδες στρέμματα με καστανεώνες που ήταν εγκαταλελειμμένοι επί δεκαετίες ξαναπήραν ζωή, ενώ άγριες καστανιές εμβολιάζονται συστηματικά προκειμένου να βγάλουν παραγωγή και να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση.

«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια πουλούσαμε με 1,50 ως 1,70 ευρώ το κιλό στην ποιότητα extra A (σ.σ. το μεγάλο μέγεθος) και η παραγωγή πήγαινε μόνο στην ελληνική αγορά. Πέρυσι μας τα έπαιρναν οι Ιταλοί με 2,50 ως 2,70 ευρώ, και κάποιοι πούλησαν μέχρι και 3 ευρώ το κιλό», είπε στο «Eθνος» ο Γιώργος Μπακάλης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γρίβας Κιλκίς, που μαζί με την Καστανερή αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα καστανοχώρια της περιοχής. Πολλές από τις 300 οικογένειες των δύο χωριών που ασχολούνται με το κάστανο έχουν ως αποκλειστική πηγή εισοδήματος τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ενώ μικρότερη παραγωγή έχουν τα γειτονικά χωρικά Κάρπη, Ομαλό και Πεντάλοφος. Το καστανόδασος της περιοχής αποτελεί το μεγαλύτερο της Ελλάδας, με συνολική έκταση 15.000 στρέμματα. Από αυτά, καλλιεργούνται σήμερα περίπου 8.000 στρέμματα, έναντι 5.000 πριν από μερικά χρόνια. Η ετήσια παραγωγή της περιοχής προσεγγίζει τους 1.250 τόνους και η συγκομιδή θα ξεκινήσει σύντομα.

Οι καστανεώνες του Πάικου διανύουν περίοδο ακμής, θυμίζοντας στους παλαιότερους τις δύσκολες εποχές, που το λεγόμενο «αρτόδεντρο» παρείχε στους κατοίκους μια από τις βασικές τροφές τους.

 «Εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε το κάστανο μόνο βραστό ή ψητό στον καστανά του δρόμου, ενώ καμιά φορά το βάζουμε και στη γεμιστή γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Αντίθετα, οι Ιταλοί έχουν κουλτούρα κατανάλωσης κάστανου, γνωρίζοντας την υψηλή διατροφική του αξία. Φτιάχνουν με αυτό ζυμαρικά, μαρμελάδες, παιδικές τροφές και πολλά πράγματα ακόμα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Μπακάλης.
Το μικρό έντομο Dryocosmus kuriphilus Tasymatsu, που αφάνισε τις ιταλικές καστανιές δίνοντας πνοή στις ελληνικές
Το μικρό έντομο Dryocosmus kuriphilus Tasymatsu, που αφάνισε τις ιταλικές καστανιές δίνοντας πνοή στις ελληνικές

Ο Δάνος Δανιηλίδης και η Μάγια Κετικίδου, που διατηρούν επισκέψιμη αγροτουριστική μονάδα στην Καστανερή Κιλκίς, εκμεταλλεύονται μεταξύ άλλων και τον καστανεώνα, ενώ είναι από τους ελάχιστους που δημιουργούν μαρμελάδες κάστανου με γεύσεις διάφορων φρούτων.

«Η συγκυρία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί έχει φέρει στην περιοχή ζεστό χρήμα, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει και μετά. Σε μια πενταετία από σήμερα το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί στην Ιταλία και πρέπει να ανοίξουμε την αγορά γιατί θα μείνουμε ξεκρέμαστοι», λέει στο «Eθνος» ο κ. Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και με τη σημερινή συγκυρία, οι Ιταλοί συνεχίζουν να καρπώνονται την υπεραξία του προϊόντος, παρόλο που έχουν προσφέρει υψηλές τιμές και χρήμα στα καστανοχώρια. «Επεξεργάζονται το κάστανο και δημιουργούν καστανάλευρο, ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία χωρίς γλουτένη, με το οποίο φτιάχνουν ψωμί. Το καστανάλευρο πωλείται 20-25 ευρώ το κιλό και δημιουργείται από το κάστανο που το αγοράζουν με κάτω από 3 ευρώ το κιλό», επεσήμανε και προσέθεσε: «Μεγάλο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης μάς προσέγγισε γιατί είχε ανάγκη από 1,5 τόνο πουρέ κάστανου τον μήνα και του είπαμε πως δεν έχουμε τη δυνατότητα. Εισάγουμε κάτι που θα μπορούσαμε να παράγουμε μόνοι μας».

Η ακύρωση
Μια σοβαρή επενδυτική προσπάθεια, που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο, για τη δημιουργία μονάδας μεταποίησης και επεξεργασίας κάστανου στην περιοχή του Κιλκίς, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ιταλών επιχειρηματιών, ακυρώθηκε πριν ξεκινήσει, και ενώ ήδη είχαν αγοραστεί τα πρώτα μηχανήματα.

«Ηρθαν τα capital controls και ακύρωσαν μια πολύ δυναμική επένδυση. Επρόκειτο για μια συνεργασία ενός πολύ σοβαρού ντόπιου επιχειρηματία και τριών Ιταλών, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο «βασιλιάς του κάστανου» στη χώρα του και ήθελε να μεταφέρει εδώ το know how από τη χώρα του. Δυστυχώς, φοβήθηκαν λόγω της αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας που υπήρχε τότε και χάσαμε την ευκαιρία να έχουμε μια μεγάλη επένδυση εν μέσω κρίσης», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, Παύλος Τονικίδης.

Η σφήκα του κάστανου εντοπίστηκε και σε περιοχές της Ελλάδας, σκορπώντας έντονη ανησυχία. Συγκεκριμένα, το έντομο βρέθηκε για πρώτη φορά το 2014 στην περιοχή της Πιερίας, και στη συνέχεια στη Δράμα και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου απομονώθηκε και δόθηκαν σαφείς οδηγίες προς τους παραγωγούς για την αντιμετώπισή του. Από τις περιφερειακές υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν κληθεί οι παραγωγοί να αποφεύγουν τη μεταφορά δέντρων από μια περιοχή σε άλλη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πρότυπη Δημοσίευση :  Εφημερίδα Έθνος (ένθετο «Αγρότης»)

Ευχαριστούμε θερμά την Κα Δούμου Ελένη…που ανάδειξε το άρθρο αποδίδοντας ως πρέπει, την αρχική του πηγή, καταδεικνύοντας έτσι τον πηγαίο Γριβιώτικο σεβασμό και ήθος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s